Andmeturve: tehnoloogia, koolitus ja reeglid

         See ei meeldi kellelegi, kui suur töö ära rikutakse või täielikult hävitatakse. Samas, kui vundamendis on suured praod ning see ähvardab seintel ja katusel kokku kukkuda, teeb see nii mõnegi ettenägeliku inimese ettevaatlikuks – võib-olla on vana asemel mõttekas uus ehitis rajada. Tarkvara arendus ei pruugi alati olla heatahtlik ja vajaduspõhine – kui seda mitte märgata ja mitte takistada võib nii mõnigi salakaval pahavara palju segadust tekitada. Sellest tulenevalt peaks eksisteerima ning eksisteerivadki riiklikud küberturbega tegelevad ametid, kellele on „nuhkimine“ seaduslik. See võib olla ebameeldiv, aga vajalik. 

Eestis on küberkaitse üks tähtis osa mitte ainult antiviirusprogrammid, vaid suur osa on mängida ka internetiteenuste pakkujal. CERT-EE koostab alates 2021.a. sügisest igapäevaselt ülevaateid Eesti küberruumist. Uuritakse veebilehti ja servereid, mille käigus avastatakse päevas umbes 100 pahavaraga nakatunud seadet ja millest teavitatakse kohe ka internetiteenuse pakkujat. Loetletakse kokku teenustõkete rünnakuid ja statistikat „õngitsemislehtede“ kohta.

Kui veidi tähenärijalikult terminitest kirjutada, siis mõisted andmeturve, küberturve, küberturvalisus ja küberjulgeolek on mõõdukalt erineva tähendusega. Andmeturbe all mõeldakse andmetöötlussüsteemide ja andmebaaside turvalisuse tagamist. Küberturve on turvamine kübervahendite talituse kaudu tekitatavata ohtude suhtes. Küberturvalisus on kübervahendite turvalisus ja turvalisus kübervahenditega seotud ohtude suhtes – riskid ei realiseeru. Küberjulgeolek on riiklikult oluliste kübervahendite julgeolek ja julgeolek kübervahenditega levivate ohtude suhtes. Turvalisus ja julgeolek märgivad seisundit, turve aga tegevust. Mõnes mõttes on ka tehnoloogiate areng üks küberrisk – paroolide muukimise arvutuskiirus on kasvanud. 

Koolituse osatähtsus ei saa alahinnata. Kui osatakse ennast kaitsta, siis jäävad nii mõnedki rünnakud olemata. Eksisteerivad väga keerulised tehnoloogiad, mida ka heausklikud inimesed ei suuda kasvõi keskpärasel tasemel kasutada. Kui puuduvad teadmised, siis ei pruugi midagi ohtlikku märgata või selle adumisel adekvaatselt käituda. Samas haavatavus võib olla riiklik julgeolek. Reeglid võivad ju olla, aga võimetust nendest kinni pidada on küberturvet arendanud. Efektiivsust silmas pidades, peaks ilmselt järgmine kord rääkima reeglite asemel karistustest. 

Küberturve võib olla tulevikus üks tähtsamaid IT valdkondi, kuna paljud asjad saavad valmis ning nende edasiarendamine ei pruugi olla nii suur pingutus kui pikaajalise raske intelligentsete inimeste töö kaitsmine. 

 

 

 

 

 

 

Kasutatud kirjandus:

https://et.wikipedia.org/wiki/Küberturvalisus

https://www.ria.ee/

 

 

 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Eetika ja IT

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Võrkude rikkus: vabast tarkvarast vaba kultuur